در ادامه ی بحث گذشته که در ارتباط با بررسی انگیزه های دانشجویان عزیز و فارغ التحصیلان محترم حقوق در انتخاب گرایش کارشناسی ارشد حقوق داشتیم، مجال مناسبی است که اینبار در خصوص معرفی منابع در خصوص کارشناسی ارشد حقوق خصوصی صحبت کنیم. لازم به ذکر است، منابعی که معرفی میشوند منابع متقنی نیستند، چون هدف از کنکور کارشناسی ارشد این نیست که صرفا از یکسری کتابهای خاص سوال طرح شود. موفقیت دانشجویان در این دانش در گرو مطالعات عمقی در طول تحصیل دوره کارشناسی میباشد. لیکن ذیلا کتابهایی که دانشجویان محترم در طول تحصیل کارشناسی حقوق مطالعه میکنند معرفی میشود که از نظر زمانی مطالعه ی آنها به دو مرحله تقسیم میشود.
مرحله اول: مطالعه عمقی
۱- برای حقوق مدنی که مهم ترین درس آزمون حقوق خصوصی است، کتابهای حقوق اشخاص و محجورین (دکتر صفایی)، اموال و مالکیت ( دکتر کاتوزیان)، اعمال حقوقی (دکتر کاتوزیان)، وقایع حقوقی(الزامات خارج از قرارداد (دکتر کاتوزیان)، حقوق خانواده (دکتر صفایی)، عقود معین ۲ جلدی دوره مقدماتی (دکتر کاتوزیان)، اخذ به شفعه وصیت و ارث (دکتر کاتوزیان)به اضافه متن قانون مدنی معرفی میگردد.
۲- حقوق تجارت: متن قانون تجارت و دوره ی ۵ جلدی حقوق تجارت دکتر ربیعا اسکینی.
۳- آئین دادرسی مدنی: متن قانون آئین دادرسی مدنی و متن قانون اجرای احکام مدنی، دوره ی ۳ جلدی پیشرفته آئین دادرسی مدنی دکتر شمس.
۴- متون فقه: شرح لمعه از بحث قضا و شهادت به بعد و کتاب فقه استدلالی.
۵- متون حقوقی: کتاب oxford Dictionary و کتاب law made simple.
نکته ی قابل توجه این است که در مرحله ی مطالعه ی عمقی به دلیل صرف وقت طولانی برای اینکه دانشجویان عزیز مجبور نباشند دوباره این وقت طولانی را صرف کنند، لازم است از مطالعات عمقی خوددر دفترچه ای جداگانه خلاصه برداری کنند تا در مرحله ی بعد به جای مطالعه ی مجدد این کتابها از خلاصه نوشته های خود استفاده کنند. هرچند این عمل برای دانشجویان زمان بر است اما مرحله ی بعدی را برای ایشان چندین برابر آسان میکند. ضمنا لازم نیست دانشجویان در این مرحله آزموده های خود را به صورت تست زدن امتحان کنند چون در این مرحله ایشان به مطالعات عمقی میپردازند و تست زدن را به مرحله ی بعدی محول میکنند.
مرحله دوم: مطالعات تستی و کنکوری
در این مرحله که زمان کمتری به خود اختصاص میدهد و دانشجویان به فضای کنکور نزدیک تر شده اند، به جای مطالعه ی کتابها، بهتر است به مطالعه ی نکات خلاصه که در مرحله مطالعه ی عمقی نوشته اند، بپردازند. در ضمن کنار مطالعه کنکوری از نکات و خلاصه برداریها شاسته است از کتب تستی هم بهره مند شوند. کتابهای تستی به دانشجویان عزیز کمک میکند که از آموخته های خود به صورت خلاصه، نکته ای و کنکوری استفاده کنند تا ان شاءالله بتوانند کنکور تستی کارشناسی ارشد را به طور موفقیت آمیز پشت سر نهند.
لازم به ذکر است برخی از دانشجویان مشکل برنامه ریزی برای درس خواندن دارند. لذا بهتر است از ترم ۵ یا ۶ به بعد آرام آرام خود را برای کنکور آماده کرده و مطالعات عمقی را آغاز کنند. برای مثال شخص الف تر م ۶ حقوق در سال ۹۰ است و میخواهد آزمون کارشناسی ارشد سال بعد ۹۱ را شرکت کند (چون در هنگام شرکت در آزمون اگر در حال گذراندن ترم آخر باشد، مانعی ندارد). در واقع الفیکسال تمام برای چنین آزمونی فرصت دارد. برنامه ی پیشنهادی اینجانب به این شرح است که از بهمن ماه امسال تا بهمن سال ۹۱ برای مرحله ی عمقی و مرحله ی تستی، کنکوری برنامه ریزی کند با این توضیح که یکسال را به دو نیمه ی ۶ ماهه تقسیم نماید و ۶ ماه ابتدایی را به مطالعه ی عمقی و مطالعه ی دروس جاری ترم خود نماید. به این صورت که مطالعه ی تمام کتابها را با توجه به سر فصلها و میزان آنها و اینکه باید در این ۶ ماه از آنها خلاصه برداری نماید، در ۶ ماه برنامه ریزی و زمان بندی کند به نحوی که در ۶ ماه ابتدایی یک دور همه ی این کتابها را تمام کرده و خلاصه هم نموده باشد البته باید به این نکته هم توجه کرد که وی دروس در طول ترم خود را نیز باید مطالعه نماید، چون قطعا برخی از این دروس در آزمون ارشد او نیز موثر است.بنا براین نباید از امتحانات جاری خود غافل بماند.
۶ ماهه دوم را نیز باید به دو قسمت تقسیم کند. سه ماهه اول را باید به مطالعه نکات خلاصه شده، همراه با تست زدن بپردازد. به نحوی که در ۳ ماهه اول یک دور دیگر تمام درسها را البته به طور خلاصه تمام میکند و ۳ ماهه دوم را نیز به همین ترتیب مجددا به مطالعه نکات خلاصه و تست زدن میپردازد. به این ترتیب الف تا روز کنکور سه بار دروس و تستهای مربوطه را خوانده است. در این میان لازم به ذکر است که دانشجویان محترم از کتابهای طبقه بندی شده برای تستها استفاده کنند تا بتوانند مبحث مبحث جلو بروند مثلا وقتی مبحث وقف را تمام کردند، تستهای مربوط به وقف را مطالعه کنند. نکته ی دیگر اینکه به مرحله ی تست زنی، به صورت زنگ تفریح نگاه نکنند بلکه باید تست زنی را جدی بگیرند به نحوی که آنها را به تعداد ۲۰ تایی (طبق میزان تستهای کارشناسی ارشد در هر درس) تقسیم کنند و برای ۲۰ تست زمان مناسب تعیین کنند و از زدن تستی که شک به صحت آن دارند جدا پرهیز کنند.هر دفعه که بیشتر تست میزنند زمان خود را برای تست کاهش دهند تا زمان به حداقل برسد. هدف از این کار تمرین ذخیره سازس مناسب برای آزمون اصلی یعنی آزمون ارشد است.چون بسیاری از دانشجویان در آزمون اصلی مشکل کسری زمان دارند. مثلا میگویند برای فلان درس آزمون زمان کم آوردم. نکته دیگر اینکه درسهایی مثل متون حقوقی و متون فقه که هم زمان بسیاری صرف مطالعه آنها میشود و هم اینکه ممکن است دانشجویان در آن درس ضعف بیشتری داشته باشند، بهتر است در طول سال، هر روز حدود نیم تا یک ساعت برای مطالعه هر یک از آن دو در برنامه درسی ملاحظه شود تا در نهایت در آن درس تقویت شوند. مثلا اگر قرار است هر روز حدود ۱ ساعت متون حقوقی به زبان انگلیسی بخوانیم، بد نیست که قسمتی از این زمان را صرف حفظ کردن لغات و اصطلاحات متون حقوقی نموده و قسمتی دیگر را صرف مطالعه متن کتابهای معرفی شده در این درس نماییم. در نهایت امر بعد از آرزوی موفقیت شما دوستان خوبم در آزمون کارشناسی ارشد عارض این نکته میشوم که وقت تنگ است و گذر عمر چون برق، چنان سریع میگذرد که گو اصلا وجود نداشته، پس در این چند دم باید فرصت ها را غنیمت دانسته و با یک برنامه ریزی قاعده مند، سریع و کار آمد در جهت شکار لحظه های طلایی که باعث اعتلای آینده ما میشود گام برداریم و در این مسیر یادمان باشد که ما برای کنکور درس نمیخوانیم، ما برای اعتلای روحمان و برای کار آمد و مفید بودن خودمان در خانواده، جامعه و کل جهان درس میخوانیم. مباد که غافل بمانیم و روزی با حسرت این بیت حافظ را بخوانیم
نزدی شاهرخ و فوت شد ایامی چند
چه کنم گرمی ایام مرا غافل کرد
mamnun az khanom doctor ,man khodam hamin barname rizio dashtam alan hoghogh khososie daneshgah tehran tahsil mikonam .kheiliam raziam…
با سلام فهرست دروس ارشد روزانه رشته فلسفه علم ( گرایش عصر جدید ) را چگو نه می توانم در یا فت کنم ..م س پذیر فته جدید