{مصاحبه با دکتر مقدادی رئیس کلینیک حقوقی دانشگاه مفید}
لطفا کمی در مورد کلینیک حقوقی و اهداف آن توضیح دهید؟
بسم الله الرحمن الرحیم
سبحانک لا علم لنا الا ما علمتنا انک انت العلیم الحکیم
کلینیک حقوقی در واقع یک نهاد علمی و مردمی است که نقش بسیار موثری در تامین بیشتر عدالت و افزایش آگاهی حقوقی مردم دارد.این نهاد در کنار دانشکده های حقوق تاسیس میشود تا ضمن بهره گیری از توانمندی های موجود ، برای خدمت به مردم به ویژه اقشار کم درآمد، به آموزش علمی دانشجویان حقوق (از رهگذر کار با موکلین واقعی) اقدام نماید تا دانشجویان با واقعیت های جامعه و مهارت های حقوقی آشنا شوند.
کلینیک حقوقی خدمات رایگان را به اقشار محروم و کم درآمد و نیز گروه های آسیب پذیر (که راه دیگری برای دسترسی به خدمات و برخورداری از حقوق قانونی خود ندارند) ارائه میدهند. ازین رو کلینیک های حقوقی ابزاری مهم برای تسهیل دسترسی به عدالت قضایی و اجتماعی است.
در کلینیک حقوقی اساتید و وکلا به عنوان ناظران و مشاوران حقوقی حضور دارند و در کنار آنان دانشجویان حقوق ( که تعداد خاصی از واحدهای علمی و آموزشی را گذرانیده اند) فعال اند تا ضمن دانش افزایی و کارورزی، به اساتید ناظر در بررسی پرونده ، تنظیم پیش نویس اوراق دادرسی ، تحقیقات و … مساعدت نمایند و مهارت های لازم را یاد گیرند و به مسئولیت اجتماعی خویش واقف شوند.
دانشجویان چگونه میتوانند در کلینیک حقوقی حضور یابند؟
دانشجویان باید از طریق برنامه کار آموزی وارد شوند. کار آموزی در کلینیک حقوقی شامل دو درس میباشد: ۱٫کار آموزی قضایی ۲٫رویه قضایی که هر دو درس یک واحدی است از انواع دروس اختیاری _ اختصاصی. دانشجو باید هر دو درس فوق را با هم انتخاب کند. این دو واحد تحت نظارت کلینیک و به نام مدیر کلینیک حقوقی به ثبت می رسد. دانشجو در طول حضور در کلینیک حقوقی به طور مستمر با اساتید و مشاوران متعددی مواجه میگردد و تجربه اندوزی می نماید. مطالبی هم توسط مدیر کلینیک در کلاس های کلینیک به آنان ارائه میشود.
دانشجویانی حق انتخاب این مجموعه درسی را دارند که پیشتر دروس حقوق مدنی یک تا پنج و آئین دادرسی مدنی یک را با موفقیت گذرانده و صلاحیت علمی و اخلاقی آنان به تایید مدیریت محترم گروه حقوق برسد.
طبق مقررات آموزشی مجموع ساعات این دروس به لحاظ علمی بودن چهار ساعت در هفته (جمعا ۶۴ ساعت در یک ترم) خواهد بود که به تناسب، بابت حضور در کلینیک و تمرین های علمی و حضور در دادگاه و سایر برنامه ها پوشش داده میشود. دانشجویان باید در طول ترم طی مدت پنج ماه در برنامه های کلینیک حقوقی به صورت فعال حضور یابند.
به تناسب درس کارآموزی قضایی دانشجو باید در کنار مشاور (وکیل) حضور یابد تا با مراحل مصاحبه، مذاکره، بررسی پرونده و ارائه مشاوره آشنا شود. دانشجو باید در تهیه ی پیش نویس ها، لوایح حقوقی و جزوات آموزشی و نیز برای انجام امور اداری کلینیک، تبلیغات، اطلاع رسانی و آموزش همگانی فعالیت و همکاری نماید.
و به تناسب درس رویه قضایی دانشجو باید در دادگاه های تمرینی و دادگاه های عمومی که توسط مدیر کلینیک هماهنگ میشود، حضور یافته و در بررسی رویه قضایی و نقد آرای دادگاه فعالیت کرده و گزارش های مربوط را تهیه و تحویل دهد.
آیا راه دیگری هم برای شرکت در برنامه های کلینیک هست؟
ما همواره از حضور عزیزان دانشجو در کلینیک استقبال میکنیم. در طول سال کارگاه های متنوعی توسط کلینیک اجرا میشود که تمامی دانشجویان میتوانند در آنها حضور یابند. به ویژه مدرسه ی تابستانی که امسال اولین برنامه آن با عنوان “حقوق کودک در اسلام و مقررات داخلی و بین اللملی” توسط کلینیک حقوقی دانشگاه و با مشارکت معاونت حقوقی قوه ی قضائیه و یونیسف ایران در تاریخ ۲۱ تا ۲۵ تیرماه به طور موفقیت آمیز برگزار شد. در این دوره ی ۵ روزه که حدود ۷۰ کار آموز از دانشجویان دانشگاه های مفید ، تهران، مازندران، کاشان و آزاد تهران و اصفهان و دانشگاه علمی کاربردی و همچنین وکلا و کارشناسانی از کانون وکلای دادگستری و مرکز مشاوران قوه ی قضائیه حضور داشتند؛ در زمینه ی حقوق کودک، مطالب علمی و عملی ارزشمندی ارائه شد. که در نهایت به کلیه کار آموزان گواهینامه ی فارسی و انگلیسی معتبر اعطا گردید.
منظور از مدرسه تابستانی چیست؟
مدرسه ی تابستانی یا (summerschool) برنامه های علمی است که توسط یک مرکز علمی – آموزشی برای تعطیلات تابستان تدارک دیده میشود که به لحاظ بهره گیری از اوقات فراغت تابستان باید یک برنامه ی مفید و جذاب باشد تا ضمن ارتقای علمی و بهره مندی دانشجویان، موجب نشاط آنان بوده و به خستگی و دلزدگی آنها منجر نگررد. البته این گونه برنامه ها به صورتی ترتیت داده میشود که افراد علاقمند و با انگیزه در آنها شرکت کنند. بنا داریم در تابستان آینده نیز مدرسه ی تابستانی با مباحث جذاب تر و امکانات بهتر برگزار نماییم.
چرا این دوره ، توسط کلینیک برگزار شد ؟
کلینیک حقوقی حدود ۴ سال است که در زمینه ی حقوق خانواده به ارائه ی خدمات حقوقی رایگان میپردازد و نیز در زمینه ی آموزش مهارت های حقوقی به دانشجویان فعالیت میکند و در این مجال از روش ها و متدهای جدید آموزشی (کاربردی – کلینیکی) بهره گیری نموده و تجارب و ظرفیت های مناسبی را ایجاد کرده است. ضمن اینکه تلاش در جهت ارتقای علمی و توسعه فرهنگ حقوقی جامعه از اهداف اساسی این نهاد علمی و مردمی است و در این میان توجه به حقوق کودک با رویکرد اسلامی و بررسی مقررات مربوط ، دارای اهمیت فراوان است.
خوبه…
after 7 years english studing in iranian educational system i have never seen this sentense (very best ) so i think its better to write farsi mr maneger