خانه / مجموعه مقالات دکتر ناصر قربان نیا + زندگی نامه

مجموعه مقالات دکتر ناصر قربان نیا + زندگی نامه

زندگی نامه

دومین روز آبان ماه سال یک هزار و سیصدو چهل و سه در شهرستان رودسر چشم به دنیا گشود. پس از طی دوران کودکی و نوجوانی، دیپلم تجربی خود را در سال ۱۳۶۱ از دبیرستان دکتر شریعتی رودسر دریافت نمود و پس از آن در سال ۱۳۶۲ با توجه به علاقه‌ای که به دروس حوزوی و روحانیت داشت وارد حوزه علمیه قم گردید. پس از اتمام دروس ابتدایی حوزوی از سال ۱۳۶۹ به بعد از محضر اساتید به نام حوزه، چون آیات عظام موسوی اردبیلی،‌ وحید خراسانی، شیخ جواد تبریزی، فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی، انصاری شیرازی، و جوادی آملی بهره‌مند شد.
در دوران تحصیل در حوزه و بر اساس علاقه ای که به کسب علم داشت با توجه به نیاز جامعه، در رشته فلسفه دانشگاه تهران تحصیل نمود و با این که علاقه و مطالعات زیادی در حوزه فلسفه داشت در سال ۱۳۷۰ رشته حقوق را برگزید و در دانشگاه مفید مشغول به تحصیل گردید.
در دوران تحصیل، دانشجویی ممتاز و کوشا بود و با همت و اراده والایی که داشت توانست در کنار تحصیلات حوزوی، با رتبه دوم کشوری در مقطع کارشناسی ارشد حقوق بین الملل پذیرفته شده و در این مقطع از محضر اساتید برجسته دانشگاهی بهره مند گردید. ایشان پایان نامه ارشد خود با عنوان «جایگاه اخلاق در حقوق بین‌الملل» را در سال ۱۳۷۶ و با نمره ۲۰ در دانشگاه مفید دفاع نمود و پس از آن در سال ۱۳۸۰ در مقطع دکتری حقوق دانشگاه تهران پذیرفته شد و در کنار انجام مسئولیت‌های مختلف اجرایی که داشت، توانست رساله دکتری خود با موضوع «نسبت میان حقوق بشر و حقوق بشردوستانه» را در سال ۱۳۸۵ با درجه عالی دفاع نماید.
پس از دفاع از رساله دکتری خود، وارد بخش جدید از مطالعات و پژوهش‌های فقهی و حقوقی گردید و در این دوره تا میزان زیادی به مباحث مرتبط مسلط گردید.
ارائه سخنرانی‌ها، مناظرات، برنامه های تلویزیونی و نشست های علمی گویای تسلط ایشان در موضوعات حقوقی و فقهی حقوقی بود. در مباحث علمی و بحث های تخصصی پیشقدم و حاضر بود. بیان منسجم، گویا و قاطع او موجب می‌شد که شنوندگان از محضر او استفاده کرده و لذت ببرند.
این اندیشمندان فرزانه عضو هیئت تحریریه برخی مجلات علمی بودند و طول سال ها ارزیابی مقالات، کتب و طرح های پژوهشی فراوانی را به انجام رسانده اند که نتایج این فعالیت ها نشان از خبره بودن و دقت نظر ایشان دارد.
وی از لحاظ رتبه علمی و سمت آموزشی دانشیار گروه حقوق، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید و مدیر گروه حقوق دانشگاه مفید بود. مسئولیت‌های اجرایی بسیاری در دانشگاه به عهده ایشان بود که از آن جمله می توان به مواردی چون معاونت پژوهشی دانشگاه از سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۸، عضو کمیسیون حوزوی شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۸۸ به بعد، عضو کرسی علمی فقه و اصول دبیرخانه هیأت حمایت از کرسی‌های نظریه‌پردازی، نقد و مناظره شورای عالی انقلاب فرهنگی از سال ۱۳۸۸ به بعد، عضو کمیته تحصیلات تکمیلی، عضو هیئت رئیسه دانشگاه در دوره معاونت پژوهشی، عضو کمیسون موارد خاص، عضو شورای کلینیک حقوقی و… اشاره نمود.
دکتر ناصر قربان نیا یکی از پژوهش گران برتر در عرصه فقه و حقوق و خصوصاَ حقوق بین‌الملل بود که در این زمینه فعالیت های پژوهشی متعددی را به انجام رساند. از جمله افتخارات علمی دوران تحصیل حوزوی – دانشگاهی و دوران تدریس ایشان عبارتند از:
کسب رتبه اول در پایه ششم حوزه علمیه قم با معدل عالى، رتبه دوم در پایه هفتم، رتبه اول در پایه هشتم و نهم در امتحان همزمان و در دوره های مختلف، عنوان پژوهش-گر برتر کشوری، استانی و دانشگاهی را در سالهای متوالی ۸۱ ، ۸۲، ۸۳ و ۸۹، ۹۱ ، ۹۲ و ۹۳ ، انتخاب کتاب اخلاق و حقوق بین الملل به عنوان رتبه اول در جشنواره کتاب سال ۷۹،‌ انتخاب کتاب «عدالت حقوقی» به عنوان رتبه دوم در جشنواره کتاب سال ۸۲ و‌ انتخاب کتاب «حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه » به عنوان اثر برگزیده در جشنواره علمی فارابی ۱۳۸۸٫
در کنار تالیف ۹ کتاب و ترجمه ۲ کتاب در حوزه های تخصصی حقوق، از ایشان نزدیک به هشتاد مقاله، در مجلات علمی ونیز همایش های ملی و بین المللی به زبان های فارسی عربی و انگلیسى به چاپ رسیده است که در ادامه به عناوین آن ها اشاره می‌شود.
تدریس در مقاطع مختلف دانشگاه، همکاری با مراکز علمی پژوهشی حوزوی و دانشگاهى، ارائه سخنرانی های علمی در همایش های مراکز دانشگاهی داخلی و خارجى، عضویت در شورای تصمیم گیری برخی نهادهای علمی و راهنمایی و مشاوره قریب به دویست رساله کارشناسی ارشد و دکتری از دیگر فعالیت های این استاد گرانقدر بود.
دکتر قربان نیا هر آنچه در مقابل ظلم و بی عدالتی قاطع، استوار و کوبنده بود با حق و مظلوم مهربان و رئوف و شکننده بود. جاذبه و دافعه ایشان ستودنی و رفتار و منش خاص و منحصر به فردی داشت.
آن بزرگوار مصداق بارز عاش سعیدا و مات سعیدا بود و در سفر معنوی حج امسال(۱۳۹۴) که به دیدار معشوق شتافته بود ندای حق را لبیک گفته و در فاجعه غم انگیز منا، جان به جان آفرین تسلیم و چشم از جهان فرو بست.
روحش شاد، یادش گرامی و راهش پر رهرو باد.

مجموعه مقالات

آثار حقوقی ساخت دیوار حایل در سرزمین های اشغالی فلسطین

اگر عشق فراگیر می شد، نیازی به عدالت نبود

الفقه و الحقوق الدولى (به زودی)

اندیشه: تحدید حقوق و آزادیها

ایران و گفتگوی تمدن ها (به زودی)

بررسی فقهی و حقوقی تلقیح خارج از رحم (به زودی)

بررسی مداخله بشر دوستانه از منظر اخلاق

تاملى بر حبس به سبب تاخیر در استیفاء قصاص

تبیینی از نظام حقوقی ایران (به زودی)

تعلیق اجرای حقوق بشر در شرایط اضطراری

جایگاه نهادهای حقوقی در عصر ظهور

چارچوب هنجاری نظام بین الملل حقوق بشر و بشر دوستانه

حقوق اقلیت ها، تابعیت و شهروندى (به زودی)

حقوق بشر در گفتگو با دکتر قربان نیا (به زودی)

حقوق بین الملل بشر دوستانه

حقوق ترجمان اخلاق

حقوق جنگ در اسلام (۱)

حکم تکلیفی و وضعی انتقال جنین تکوین یافته از اسپرم و تخمک زن و شوهر قانونی به رحم زنی دیگر (به زودی)

زن و حق گواهی دادن (به زودی)

زن و قانون مجازات

شخصیت حقوقی سازمان های بین المللى

عدالت و حقوق

عدالت و حقوق بشر

عدالت، ارزش نخست

فقه و حقوق بین الملل

فلسفه العقوبات

فلسفه مجازات

فلسفه مجازات ها در فقه کیفرى

فلسفه مجازاتها در فقه کیفرى اسلام (به زودی)

قرائت های گوناگون از حقوق طبیعى

ماده ۶۳ قانون مجازات اسلامی بقاء یا حذف (به زودی)

مبانی نظری ضرورت تجدید نظر در قوانین مربوط به زنان (به زودی)

مداخله بشر دوستانه از منظر اخلاق (به زودی)

مصاحبه علمی مفصل « در بیست صفحه» پیرامون تدوین حقوق زنان (به زودی)

مطالعه اى پیرامون مسئوولیت مدنى دولت در فقه امامیه و حقوق موضوعه

معرفى کتاب و نشریات – اخلاق و حقوق بین الملل

مواجهه با تروریسم رویکرد نظامى سیاسى و یا حقوقى -۱-

موضع ایران در قبال معاهدات حقوق بشری (خلاصه کنوانسیون رفع انحاء تبعیض علیه زنان) (به زودی)

نسبت میان عدالت و حقوق بشر (به زودی)

نقد و بررسی کتاب « در هوای حق و عدالت» دکتر موحد (به زودی)

نقدی بر منشور حقوق و مسئولیت های زنان در نظام جمهوری اسلامی ایران

نگاهی به یک ترجمه « کتاب فرهنگ حقوق بین الملل»

نگاهى به فقر از منظر جرم شناسى

نهضت دفاع از حقوق زن (به زودی)

هماهنگ سازی لزوم قراردادها و اصل عدالت

 مجموعه کتاب ها

ترجمه: التشریع الجنائی الاسلامی: حقوق جزای اسلامی نوشته عوده عبدالقادر جلد اول (به زودی)

ترجمه:‌ التشریع الجنائی الاسلامی: حقوق جزای اسلامی نوشته عوده عبدالقادر جلد دوم (به زودی)

اخلاق و حقوق بین الملل (به زودی)

عدالت حقوقی (به زودی)

آزادی عقیده دینی در اسلام (به زودی)

اصول حاکم بر حقوق کیفری (به زودی)

بازپژوهی حقوق زن ۱ (به زودی)

بازپژوهی حقوق زن ۲ (به زودی)

کتاب حقوق بشر و حقوق بشردوستانه (به زودی)

تامل در فقه؛ تحول در حقوق (به زودی)

ملاحظاتی پیرامون قانون مجازات اسلامی ۹۲ «نقد و بررسی فقهی، حقوقی» (به زودی)